Op deze pagina:

Delen:

Door: Annelies

Je kan me zeker een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van camoufleren. Ik camoufleer mijn wijnvlek (bijna dagelijks) al meer dan 16 jaar. De wijnvlek in mijn gezicht en nek heb ik verder nooit behandeld met laser of een andere techniek. Camoufleren is mijn ‘behandeling’. In de loop der jaren heb ik al heel wat verschillende camouflageproducten gebruikt. Ik heb alleen het ideale product nog niet gevonden. Iedereen is anders, maar vanuit mijn ervaring wil ik deze tios meegeven:

Producten

Koop alleen iets nadat de verkoper de producten heeft aangebracht op de volledige zone die gecamoufleerd moet worden en nadat je (liefst een hele dag) gezien hebt hoe je huid daarop reageert: make-up dringt als het ware in je huid. Ik heb al meegemaakt dat mijn huid slecht reageerde op producten zodat ontschminken de enige oplossing bleek. De kans is groot dat je gezicht er na 1 uur of meerdere uren heel anders uitziet. Dat hangt ook af van de hoeveelheid licht die ergens is. Ik heb het al genoeg meegemaakt dat ik in een kledingwinkel in de spiegel keek en eruitzag als een oranje wortel, hoewel het in de buitenlucht er perfect uitzag. Het is dus niet altijd de schuld van de make-up. Daarom probeer ik niet in een spiegel te kijken, als ik weet dat ik toch geen tijd heb om het bij te werken. Zorg na een demonstratie dat je exact weet welke producten er gebruikt werden. Vaak experimenteren verkopers met gebruikte producten, dus het gevaar bestaat dat niemand nog weet welke producten er op je gezicht zaten. Terwijl de details juist belangrijk zijn!

Niet smeren

Let goed op de manier van opbrengen: meestal is het niet zomaar smeren. Neem een ‘vertrouwenspersoon’ mee: met twee mensen onthoud je meer, dan alleen. En dan nog vertrouw niet zomaar op je geheugen, maar schrijf het op!

Probeer zo objectief mogelijk te oordelen of het product goed camoufleert. Als je in de spiegel kijkt, zal je altijd de wijnvlek zien zitten, maar dat komt omdat jij weet waar de vlek zit.

Wanneer je het product best opbrengt is moeilijk te bepalen. Het heeft een zekere tijd nodig om zich ’te zetten’. Voorzie ook ‘reservetijd’ als je de make-up opbrengt.; Het kan gebeuren dat je gezicht bij het opbrengen ineens anders reageert, waardoor je een stukje moet ontschminken en opnieuw moet doen. Dat kan veel tijd kosten.

Merken

Er zijn verkopers van niet-camouflagemerken die beweren dat hun producten ook camoufleren. Uit mijn ervaring, weet ik dat die bewering zelden klopt. Zorg dus dat ze het voordoen op de hele zone of vraag een staaltje mee. De tip hierbij: zorg dat je een leeg potje bij je hebt dat ze met een tester kunnen vullen, ik heb het vaak genoeg meegemaakt dat ze ’toevallig’ geen potjes hadden.

Combinatie

Elk product dat je in combinatie met de camouflageproducten gebruikt, kan voor een ander effect zorgen. Ik gebruik bijvoorbeeld zelf een andere dagcrème dan die van het camouflagemerk dat ik daarbovenop aanbreng. Ik kon namelijk niet tegen de dagcrème van dat merk. Dus gebruik ik de dagcrème van een natuurcosmeticamerk. Maar dat kan alleen omdat de samenstelling daarvan past bij de samenstelling van mijn camouflageproducten. Ik denk niet dat het nodig is om alle producten van hetzelfde merk te kopen. Naast de dagcrème gebruikt ik ook poeder. Voor de eindlaag, niet het poeder dat nodig is om de camouflagecrème mee te fixeren. Ik gebruik een ander merk voor blush en het ontschminkproduct is niet van hetzelfede als het camouflagemerk. Het lijkt me wel handig om, zeker in het begin, het hele systeem van één camouflagemerk te kopen. Deze producten passen bij elkaar. Dan weet je wat goed is en kan je daar direct op terugvallen als een test met een ander product tegenvalt. Blush kan je niet in elke winkel testen. Dus dan durf ik het zonder te testen te kopen, omdat ik nog blush heb, waarop ik kan terugvallen, als het toch geen succes zou zijn.

Niet teveel

Koop niet te grote hoeveelheden tegelijk. Het kan zijn dat iets wat in het begin geweldig leek, toch niet goed blijkt te zijn. Dat kan overigens pas na een paar maanden blijken. Er is namelijk een verschil tussen winter en zomer. In de winter is je gezicht meer uitgedroogd dan in de zomer. De kleur varieert met de seizoenen. Ineens blijkt het gebruikte product bij mij te bruin, of te geel, waardoor ik moet overschakelen naar een andere camouflage kleur. Na een paar maanden had ik hetzelfde probleem en moest ik weer terug overschakelen naar de eerdere kleur. Wat ik ook al meemaakte, is dat de ideale kleur voor mij een mengeling van twee kleuren was.

Verwijderen

Let er ook op hoe je de camouflage er weer moet afkrijgt. Camouflageproducten zijn over het algemeen zwaar. Ik heb ooit meegemaakt dat ik na een test, het product er niet afkreeg. Dat lukte uiteindelijk alleen met een product van hetzelfde merk.

Spiegeltje

Zorg dat je altijd een klein spiegeltje en een product bij je hebt, om je make-up bij te kunnen werken. Ik zorg ook voor een tissue en ontsmettingsgel om mijn handen goed schoon te maken. Probeer het smeren op je voorhand ook eens uit. De make-up die er al op zit is al meer ingedrongen en als je nieuwe aanbrengt, moet je een beetje over de ingedrongen make-up en/of dagcrème aanbrengen om geen zichtbare verschillen te hebben.

Fixeren

Er bestaan producten om de make-up te fixeren, maar die werken volgens mij nooit 100%. Als je make-up op je neus hebt en je moet je neus snuiten zal er hoe dan ook make-up ‘verdwenen zijn’. Vandaar mijn raad om te zorgen voor een product om bij te werken. Er zijn ook camouflagemerken die speciale fixeerproducten hebben om te kunnen zwemmen. Ik geloof daar niet echt in, maar ik heb het nooit geprobeerd. Ik zou zeggen: probeer het eens als het geen kwaad kan. Zorg er dan wel voor dat je vervelende situaties in overvolle zwembaden vermijdt. Pas ook op met die fixeerproducten. Ze hebben dat om te testen eens opgebracht bij mij. Het resultaat was dat ik mijn gezicht nauwelijks kon bewegen.

Make-up eten

Mondkapjes, sjaals en brillen ‘eten’ make-up. Als je die afdoet, zullen de plaatsen waarop ze zaten, er niet meer gecamoufleerd uitzien. Pas ook op als je kleding aantrekt.

Wrijf het product goed uit zodat er geen ‘overgangen’ zijn met het niet-geshminkte deel van je gezicht. Let op bij je haarlijn dat er geen schmink in je haar zit. Schmink in je ogen is niet fijn. Over ogen gesproken: opgepast als je oogdruppels indoet, terwijl je geschminkt bent voor druppels die over je schmink lopen.

Ik koop geen donkere effen sjaals meer. De make-up komt op die sjaal terecht, waardoor je heel opvallende make-upvlekken hebt. En iets wat je wel duur was: ik heb een aantal jaren geleden een grote zonnebril op sterkte gekocht. Toen het de eerste keer echt warm was, merkte ik in de spiegel op het toilet op het werk, dat de make-up waar de zonnebril (met een brede rand) gezeten had, weg was. Ik had zo al een paar uur rondgelopen, dus bij die ontdekking vloeide er tranen! Gelukkig konden ze in de brillenwinkel andere neusvleugeltjes monteren. Maar dat kan misschien niet bij elke bril.

De manier van de make-up opbrengen, is zeer belangrijk. Het motto is over het algemeen: deppen, niet wrijven. Iik vergeet dat ook wel eens. Het resultaat zie ik dan na enkele uren in de spiegel.

Vertrouwenspersoon

Als het mogelijk is: laat een vertrouwenspersoon nakijken of je goed geschminkt bent. Je ziet, zeker in het begin, onvermijdelijk dingen over het hoofd.

Je huid kan moeilijk ademen door camouflageproducten: haal ze er dus zo snel mogelijk af.

Camouflagemake-up droogt uit, gebruik na het ontschminken liefst een goede dagcrème.

Camouflageproducten zijn dikwijls niet lief voor je huid en/of je portemonnee. Daarom probeer ik zo weinig mogelijk product te gebruiken en/of het (gedeeltelijk) te vervangen door andere goedkopere of minder sterke producten. Mijn huid kan bijvoorbeeld niet goed tegen het ontschminkingsproduct van de camouflagefabrikant. Dat doet pijn. Maar het product gaat er alleen af met een ander product dat mijn huid uitdroogt, daarom gebruik ik bij het ontschminken eerst één van die twee producten om het meeste er al af te halen. Direct daarna gebruik ik een product dat zachter is voor mijn huid. Omgekeerd werkt het bij mij niet. Als het product rechtstreeks in contact komt met mijn huid, heb ik een probleem.

Belangrijkste tip: oefening baart kunst! Hoe meer je het doet, hoe vlotter het zal gaan. Veel succes!