Op deze pagina:

Delen:

Wat is het?

In 1985 is de Flitslamp-gepompte kleurenlaser ontwikkeld. Hiermee worden met de dye-laser therapie bloedvaatjes in de huid behandeld. Doordat het hemoglobine (rood) in het bloed het gekleurde laserlicht absorbeert, ontstaat hitteontwikkeling in het “zieke bloedvat” van de wijnvlek. Dit bloedvat gaat daardoor dicht/kapot. Genezing vindt dan plaats door normale vaten. Bij een volgende behandeling kan een laagje dieper worden behandeld dan de keer ervoor.

Behandelperiode

Je kan per periode tot 25 behandelingen krijgen, steeds met minimaal 6 weken behandelpauze ertussen. Het is niet altijd de moeite waard om zo lang door te gaan. Er zijn ook wijnvlekken die helemaal niet op dye-laser therapie reageren. Dat weet je na de eerste of de tweede behandeling.

Er moet dus steeds 6-8 weken zitten tussen de behandelingen van eenzelfde plek.

Jong beginnen?

Jarenlang werd gedacht dat je maar beter zo vroeg mogelijk kon beginnen. De vlek is immers bij een kind nog relatief klein. Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat de behandeling van de wijnvlek op kinderleeftijd niet een beter resultaat oplevert dan behandeling op volwassen leeftijd. Nog steeds krijgen jonge kinderen laserbehandelingen, maar het is niet nodig voor beter resultaat op latere leeftijd.

Altijd effect?

Van te voren kan niet voorspeld worden hoe de behandeling op jouw vlek zal uitpakken. Tijdens de eerste behandelingen wordt de grootste opbleking bereikt. Daarna gaat het steeds minder snel.

Het is belangrijk de behandeling onder goed medisch toezicht te doen. Niet alle laserapparaten zijn goed voor iedere wijnvlek.